Etiketter

, , , , , , , , , , , ,

En Nobelfavorit: Alice Munro.

Idag klockan 13.00 tillkännages vem som tilldelas årets Nobelpris i litteratur. Man kan tycka vad man vill om hela cirkusen, men jag tycker trots allt att det är ganska spännande. Givetvis ger det status om man lyckats gissa rätt, eller om man i alla fall vid något tillfälle nämnt den aktuella författaren. Detta har hänt mig en gång och kommer förmodligen aldrig att hända igen. I alla fall inte på väldigt länge. Så länge kommer jag att fortsätta glädjas åt att Alice Munros noveller nu fått ännu större spridning och läses av människor som aldrig skulle tagit en Munro-bok i sin hand om det inte vore för 2013 års Nobelpris.

Men vem får då Nobelpriset i år? Ingen aning, förstås. Jag har ju några favoritförfattare som förmodligen aldrig kommer få något Nobelpris, som till exempel Joyce Carol Oates. Men vad gör väl det? Hon har redan fått stort erkännande och många läsare. Eller Margaret Atwood eller Joan Didion! Jag är medveten om att jag är begränsad i mitt läsande och att det inte kan vara en kvinna från Nordamerika varje år. Det finns ju så många fler författare där ute som förtjänar att lyftas fram. Det roligaste vore ju egentligen om någon som är okänd för mig uppmärksammans, så att jag får upptäcka nya författarskap. Kanske blir det någon av dem det talats om i flera år: Svetlana Aleksijevitj? Ngugi Wa Thiong’o? Philip Roth? Ko Un? Nawal El Saadawi? Eller Maryse Condé (som för övrigt ges ut på Leopard Förlag som Henning Mankell var med och startade)? Då kanske det äntligen blir av jag läser någon av de författare som stått på läslistan så länge utan att ha blivit lästa. På det sättet gör Nobelpriset i litteratur faktiskt skillnad. Jag hade nog faktiskt aldrig läst något av Patrick Modiano om det inte vore för förra årets pris.

Om några timmar vet vi! Kanske finns böckerna på lager, redo att placeras ut i högar i bokhandlarna. Kanske får vi vänta på en översättning.

/Sara

PS. Och hur ska de gå för Sara Danius? Äntligen får en kvinna träda ut genom dörrarna i Börssalen! DS.