Etiketter

, , , , , , , , , , ,

Alice Munro. Ni har väl inte missat det fina reportaget om Alice Munro och hennes hemtrakter i Kanada i Vi Läser nr 2 2013?

Förra året lyckades jag med konststycket att gissa rätt på vem som skulle tilldelas Nobelpriset i litteratur. Priset gick som bekant till Alice Munro – en av mina favoritförfattare! Frågan är om jag någonsin får vara med om det igen, att priset går till en författare som jag redan innan har läst och älskat. Jag minns att jag var på väg hem från en föreläsning på Socialhögskolan i Lund när jag nåddes av beskedet. Det var en ganska fin höstdag och jag gick med näsan i mobilen, frustrerad över att livesändningen inte fungerade som den borde, hela vägen hem från busshållplatsen i Trelleborg. När så väl sidan uppdaterades och jag såg namnet – Alice Munro – kunde jag faktiskt inte hindra mig från att låta tårarna komma. Hemma i trapphuset var jag sedan så till mig att jag råkade ringa på grannens dörr istället för att trycka på lysknappen och jag blev tvungen att förklara att jag var väldigt glad och lite förvirrad eftersom en av mina favoritförfattare just vunnit Nobelpriset i litteratur. Det är sannerligen en dag jag aldrig kommer att glömma. Varför nu ett pris ska vara så viktigt, det kan man ju förstås diskutera, men klart är i alla fall att litteratur är absolut livsnödvändigt.

Men vem kommer då att få ta emot priset i år? Självklart är jag lika spänd och nyfiken som vanligt! Dock har jag ingen lika klar favoritkandidat som förra året. Det finns förstås författare som jag gärna skulle se som vinnare, men ingen som jag riktigt tror på. Till exempel skulle Margaret Atwood vara en ytterst värdig mottagare, men jag tror inte riktigt på en kanadensisk kvinna i år igen… Särskilt inte efter att hon twittrade den här fina bilden för ungefär ett år sedan. Annars måste jag medge att det är många författare som jag läst mycket om, men aldrig läst något av, som skulle kunna vara aktuella. Här är någon slags lista på några tänkbara namn:

Svetlana Aleksijevitj

Ngũgĩ wa Thiong’o

Assia Djebar

Adonis

Maryse Condé

Nawal El Saadawi

Joyce Carol Oates, som ju är en annan av mina favoritförfattare, brukar ofta dyka upp i spekulationerna inför prisutdelningen. Jag tror dock aldrig att hon kommer få priset. Fast om jag skulle bli motbevisad är jag förstås den sista att bli besviken! Haruki Murakami är en annan författare som jag inte heller tror kommer få Nobelpriset.

Vem tror eller hoppas ni på i år?

/Sara

Annonser