Etiketter

, , , , , , , , , , , ,

wpid-20140829_095756.jpgNaturligtvis kunde jag inte låta bli att köpa fler böcker under sommarlovet (faktum är att jag råkade beställa några till härom dagen). Jag är särskilt nöjd med att alla böckerna inhandlats till någon form av nedsatt pris.

* Sonen av Philipp Meyer. För mig en okänd bok tills jag fann den som månadens pocket på Akademibokhandeln. Enligt baksidetexten handlar den om en texasfamiljs väg från enkla nybyggare på 1830-talet till mäktig dynasti i nutid. Den beskrivs även som ”episk” och ”framtida klassiker”, och tycks ha fått lysande recensioner. Klart jag inte kunde hålla fingrarna i styr!

* Pojkarna av Jessica Schiefauer. Augustprisvinnare 2011, som verkar undersöka de olika uppväxtvillkoren för flickor och pojkar på ett spännande sätt.

* Cirkeln och Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Jag måste ju vara en av de få som finns kvar som inte har läst den här trilogin än. Måste åtgärdas! Cirkeln var för övrigt nominerad till Augustpriset samma år som Pojkarna.

* Dödsdömd av Damien Echols. Jag vet inte hur jag först fick höra om Damien Echols , kanske var det i något amerikanskt, exploaterande kriminalprogram. Hursomhelst var fallet med West Memphis Three något som engagerade mig, gjorde mig obehagligt nyfiken och fick mig att leta upp flera dokumentärer om fallet (Peter Jackson har till exempel varit med och producerat West of Memphis från 2012). 1993 greps Echols tillsammans med två vänner för sexmord på tre åttaåriga pojkar och satt sedan i fängelse fram till frigivningen 2011. Åtalet visade sig vara grundat på ett framtvingat erkännande och fabricerad bevisning. Tydligen var de tre vännerna tacksamma syndabockar i det hyperkonservativa samhället där morden ägde rum, särskilt Echols som var svartklädd, lyssnade på Metallica och läste Stephen King. I Dödsdömd berättar Echols både om sin fattiga barndom och om de många åren i väntan på avrättning.

* Himlen i Bay City av Catherine Mavrikakis. Har hört mycket fint om den här!

* Colombes granne av Tatiana de Rosnay. Jag har egentligen inte läst så många franska författare och är nyfiken på att göra det. När det var rea på en massa sekwa-böcker passade jag helt enkelt på att välja ut några som lät intressanta – som den här!

* Dagar utan hunger av Delphine de Vigan. Ätstörningar är ett svårt ämne, också svårt att skriva om. Förhoppningsvis ska den här leva upp till mina högt ställda förväntningar.

* Sargassohavet av Jean Rhys. Som den Jane Eyre-fantast jag är vet jag inte hur jag har lyckats missa den här. Tur att Eva Ström gjorde mig uppmärksam på boken som handlar om Rochesters första hustru: Bertha Mason, eller mer riktigt Antoinette Cosway. Sargassohavet räknas som en postkolonial klassiker och Ström skriver bland annat:

”Den feministiska läsningen av Sargassohavet flätas in i en postkolonial. Antoinette har som föräldralös i ett sönderfallande samhälle inga möjligheter att skapa sig en tillvaro utanför äktenskapet. Som dotter till en slavägare fick hon sitt välstånd från den koloniala ekonomin, innan familjen gick under. Antoinette blir en marionett som inte hör hemma någonstans, och denna bristande förankring blir till sist identitetsupplösande. Kolonialismen har inte bara ödelagt de svartas liv utan också hennes. Jean Rhys ger den förstummade galna kvinnan röst och öde.”

* En välbevarad hemlighet av Kate Morton. Jag har tidigare läst I det förflutna av Kate Morton, en roman som jag tyckte mycket om. Hade inte min mamma haft den i hyllan och tipsat mig om den hade jag kanske missat den. Omslagen till Mortons böcker kan för en dumbom som mig vara rätt avskräckande. Jag tycker helt enkelt inte att de gör böckerna rättvisa och får dem att se ut som en annan sorts romaner. Vilken sort kan jag inte riktigt precisera, men i alla fall mer som en sort som  jag snarare läste som fjortonåring än som tjugofyraåring.

Det stora mysteriet är nu när jag ska få tid att läsa alla böckerna (och resten som redan trängs i hyllan). Snart sätter studierna i gång efter sommarjobb och ledighet, till största del ska jag dessutom ha praktik hos en kurator på en vårdcentral. Vem vet hur mycket ork jag kommer ha för läsning, kanske kommer jag somna utmattad varenda dag, mätt på det jag fått berättat för mig på praktikplatsen. Men förhoppningsvis ska läslusten frodas och kanske kommer även skrivlusten, som den brukar göra framåt hösten när jag kan kura inomhus med enorma tekoppar, filtar och tända ljus. När jag vet att jag bara har tid att skriva inlämningsuppgifter och läsa studielitteratur brukar den skönlitterära skriv- och läslusten bli som störst.

/Sara