Etiketter

,

Gamla favoriter finns det gott om. En sådan är Anne på Grönkulla-serien av L. M. Montgomery, som jag ju redan har nämnt här i bloggen. En annan är Emily-serien av samma författare. Böckerna om Emily tycks inte vara lika kända och innefattar: Emily, Emily och hennes vänner, Emily på egna vägar och Emily gör sitt val.

Det finns många likheter med systerserien: i den första boken möter vi Emily, elva år gammal, som blivit föräldralös och placerats på släktgården Månvik. I serien får man sedan följa Emily genom ensamhet, nya vänskapsförbindelser, kärlekskval, skolgång och författardrömmar. Just det där med författardrömmar tror jag var något som jag särskilt fastnade för när jag läste böckerna för första gången. Jag funderade tidigt över det där med att författa, drömde om det, men det är ju inget som man som tioåring pratar om när någon frågar vad man vill bli när man blir stor. I alla fall inte jag. Därför var det befriande att få läsa om en annan flicka som tog sig friheten att drömma om att bli författare. Baksidetexten till Emily och hennes vänner lyder som följande:

Emily kände sig främmande och utanför den första tiden på Månvik. Men det dröjde inte länge förrän hon började känna sig hemmastadd och fick många goda vänner. Där finns Ilse, som gör som hon vill, Teddy, som ritar bättre än någon annan, Perry, den glade frispråkige drängpojken, den romantiske Dean, som räddar Emilys liv en gång, och herr Carpenter, den originelle skolläraren som uppmuntrar Emily i hennes hetaste önskan – att bli författare!

Hur fint är det förresten inte att läsa om uppmuntrande lärare? Lärare som gör bestående intryck och är mentorer mer än till bara namnet. Hur många gånger har jag inte längtat efter lärare som har tid att engagera sig mer, som är mer som Annes Miss Stacy eller Emilys Mr Carpenter.

En sak som är tråkig med böckerna är dock att de är i översättning av Stina Hergin från 1950-talet. Översättningen har fått en hel del kritik, då böckerna delvis är förkortade och valda delas har utelämnats. Kanske borde jag helt enkelt bara läsa dem på originalspråket.

wpid-20140615_013138.jpg

Böckerna om Emily. Tyvärr har sidorna börjat knastra oroväckande i limningen i mina pocketexemplar.

 

/Sara

Annonser