Etiketter

, , , , , , , , , , , , , ,

Nu har jag kikat runt en del i diverse höstkataloger för att undersöka bokutbudet till hösten. Här är det jag fastnat för:

Albert Bonniers förlag

Hyllade Sara Stridsberg kommer i september ut med en ny roman i vid namn Beckomberga: Ode till min familj. Bara att Beckomberga nämns i titeln gör mig oerhört nyfiken – vem kan låta bli att bli intresserad av gamla mentalsjukhus? Enligt allas vårt wikipedia så hade Beckomberga sjukhus runt 2000 platser innan psykiatrireformen i mitten av 90-talet. Såhär beskrivs
boken på Bonniers hemsida:

Beckomberga är en roman om kärlekens gravitation, om drömmen att hålla någon kvar i ljuset som aldrig riktigt har velat vara där, om skräcken och längtan efter att falla, och om fallandet som ett sätt att förstå universum. Tre samtal mellan en dotter och hennes far Jim under en vinter i Stockholm och Cariño. Samtalen rör sig mellan Beckomberga där Jim vistades under en period på 1980-talet och den åldrade faderns längtan att simma ut i Atlanten och aldrig komma tillbaka. I Sara Stridsbergs roman är mentalsjukhuset intill Judarskogen både en monstruös ängel och en gammal utopi som handlar om att fånga den som faller.

 

Steve Sem-Sandberg kommer i september med nya romanen De utvalda. Efter att ha läst De fattiga i Lódź om det judiska gettot i polska Lódź under andra världskriget, känns De utvalda som en fortsättning på samma hur historia fast ur ett annat perspektiv. Såhär beskrivs boken på Bonniers hemsida:

På kliniken Spiegelgrund, en del av det stora sjukhuskomplexet Steinhof i Wien, placerades mellan 1940 och 1945 sådana barn som de nazistiska myndigheterna stämplade som överflödiga: föräldralösa, socialt missanpassade eller ”rasmässigt degenererade”. Svaga och svårt sjuka barn blev föremål för karriäristiska läkares medicinska experiment innan de avlivades. I sin roman om detta mikrokosmos i det nazistiska Europa, följer Steve Sem-Sandberg framför allt två personer, en av de intagna, Adrian Ziegler, och en av de ansvariga sköterskorna på kliniken, Anna Katschenka, var och en ohjälpligt deformerad av omständigheterna. De utvalda är ett nytt kapitel i Steve Sem-Sandbergs pågående roman om Europa under andra världskriget. Om döden för de fattiga i Lódź var regeln, blev överlevandet för de som räddades från Spiegelgrund ett livslångt undantagstillstånd.

 

Även Marie Hermanson utkommer med en ny roman i september: Skymningslandet. Det som framför allt gör mig intresserad är att den tycks handla om unga människors utsatthet när det kommer till arbetslöshet och bostadsbrist, men även att den tycks skildra två världar som möts – nutiden och 40-talet. Såhär lyder en del av beskrivningen av boken på Bonniers hemsida:

Timanställd på hotell. Jobba tills man spyr och kastas ut när man inte behövs längre. Enda semestern man kan få är en utflykt till Slottsskogen med mobilen på så att jobbet kan nå en. Lägenhet i andra hand, men hon som hyr ut den vill ha tillbaka den omedelbart. Och de lyckade föräldrarna med sina fasta jobb reser till Paris och river ens gamla rum i villan för att få större vardagsrum.

Man får även veta att huvudpersonen, tjugotvååriga Martina, får chansen att bo hos en äldre dam på en herrgård. Damen lever som om det fortfarande vore 1940-tal och andra världskriget pågår. Och sedan verkar en massa spännande hända.

 

Senast i november ska Morrisseys Självbiografi finnas i butik, så vill man läsa den i översättning är det bara att vänta tills dess. Som The Smiths-fan och Morrissey-fan vill jag i alla fall läsa den på något språk. På Bonniers hemsida går att läsa:

Någon har sagt: ‘De flesta popstjärnor måste dö innan de kan nå den ikonstatus som Morrissey har fått under sin livstid.’

 

 

 

 

 

 

Att Joyce Carol Oates kommer med en ny roman är kanske inte en nyhet, men eftersom hon är en av mina favoritförfattare är det ändå värt att uppmärksamma (i augusti kommer för övrigt Oates till Louisiana Literature 2014). Romanen har fått namnet Karthago och beskrivs på Bonniers hemsida som en roman i sann Oates-anda:

Unga Cressida Mayfield försvinner i vildmarken utanför det lilla samhället Karthago, New York. Traktens invånare hjälper till i sökandet, men dagarna går utan att något resultat. Den siste som tycks ha sett Cressida är systern Juliets före detta pojkvän, en ung Irakveteran som är svårt traumatiserad av sina krigserfarenheter. Misstankarna mot honom stärks, samtidigt som familjen Mayfield slås i spillror av sorgen efter en dotter som de kanske redan förlorade innan hon försvann.
Karthago är en roman om våld, kärlek och förlåtelse. Ett mörkt och fängslande familjedrama, i vilket Joyce Carol Oates återvänder till de trakter i nordöstra USA, där hon själv är uppvuxen och där några av hennes mest omskakande romaner utspelar sig.

 

Bonnier Carlsen

 

 

 

 

 

 

 

Jag läser ju oftast inte så många deckare, men Åsa Larsson böcker hör till dem som jag faktiskt alltid läser. Därför tycker jag nu att det är lite spännande att hon i oktober kommer med de två första böckerna i en urban fantasy-serie för unga läsare. Bokserien heter PAX och är skriven tillsammans med Ingela Korsell. De första titlarna heter Nidstången och Grimmen. Jag får verkligen lov att säga att Bonnier Carlsen slår på den stora trumman, när de på sin hemsida beskriver serien som följande:

Lika beroendeframkallande som Harry Potter, lika blodisande som Hungerspelen. ”PAX” har alla ingredienser av en modern nordisk klassiker.

 

Norstedts

Under min tid i Skurup hade vi en del författarbesök och att just Ninni Holmqvist besökte skrivarlinjen var kanske inte så konstigt med tanke på att hon själv bor i Skurup. 1995 debuterade Holmqvist med Kostym, en novellsamling som det fortfarande talas om så fort man ska prata noveller. 2006 kom den första romanen, en dystopi vid namn Enhet som gav en del framgångar även utomlands. Jag minns att det var spännande att höra Holmqvist berätta om känslan när hon plötsligt fick royaltys för att böcker hon sålt i USA…  Nu kommer hursomhelst en ny roman vid namn Precis som att börja om i september. Den beskrivs såhär på Norstedts hemsida:

I juni 1980 städas den stora villan ut. Steinwayflygeln är borta, rummen gapar tomma och hela huset luktar såpa. Pia-Lisa är tjugotvå år och nu ska huset där hon växte upp säljas.

Ninni Holmqvists efterlängtade roman efter det internationella genombrottet med Enhet (2006) tar avstamp i barndomens skånska sextiotal och leder ut på en vinglig resa i världen som ung vuxen. Där är Beatles, Bowie och Springsteen, där är hennes mamma och syster som hon aldrig riktigt vet var hon har, där är Janne med hunden och Teresa som hon älskar. Där är bäste vännen Robban vars krokiga väg till kärleken hon hela tiden följer på nära håll. Och där är de obesvarade frågorna om hennes far, den berömde pianisten, och vad som verkligen hände familjens barnflicka Ulla.

 

Brombergs

Man Booker-priset 2013 gick till Eleanor Catton för romanen The Luminaries, som i oktober ges ut under den svenska titeln HimlakropparDå jag egentligen är väldigt förtjust i historiska romaner är det konstigt att jag inte läser fler och därför har jag tänkt mig ge mig på den här. Det är förstås även ett stort plus att den utspelar sig på Nya Zeeland. Såhär beskrivs handlingen på Brombergs hemsida:

Året är 1866 och Walter Moody har som så många andra kommit till Nya Zeelands guldgruvor för att söka lyckan. Samma stormiga natt som han anländer stöter han på ett märkligt sällskap bestående av tolv män som har samlats för att i hemlighet diskutera en serie olösta brott.
En rik man har spårlöst försvunnit, en prostituerad har försökt att ta sitt eget liv och en enorm förmögenhet att hittats hemma hos en alkoholiserad enstöring. Walter Mody dras snabbt in i ett äventyr som är lika komplext och gåtfullt som stjärnhimlen.

 

 Forum

Kristofer Ahlström fick fin kritik för sin debut Bara någon att straffa och kommer i september med sin nya roman Ett liv för lite. Jag har fortfarande den förra romanen kvar att läsa, men som den nya titeln beskrivs på Forums hemsida skulle jag lika gärna kunna börja med den:

Syskonen Caroline och David växer upp på Södermalm, med ett särskilt band mellan sig. De är som hopväxta, två hjärtan som slår i takt, fyra öron som lyssnar. Tillsammans upptäcker de sin del av staden, skapar sig en värld långt från det som är svårt och obegripligt.

Men världens sorger kryper allt närmare David, och han ser det som sin uppgift att bekämpa alla orättvisor, att rädda människorna. Till slut kan inte Caroline skydda honom från sig själv, från en likgiltig och oförstående omgivning. När han glider in i psykisk sjukdom och hon samtidigt vill börja en ny tillvaro klipps bandet. Under många år lever de parallella liv, men så sker något som åter för dem samman.

 

Och här är en lista på några böcker till jag är nyfiken på – som är här redan i augusti:

/Sara

Annonser