Etiketter

, , ,

BildEn kär bok jag äger med blått omslag är J. M. Barries Peter Pan och Wendy. Det syns förstås inte så bra här på bilden, men omslaget är i en ljusblåturkos ton. Utgåvan ingår i klassikerutgivningen av flera välkända barnböcker med vackra illustrationer av Robert Ingpen (som för övrigt fick H. C. Andersen-medaljen redan 1986). Andra böcker som givits ut med Robert Ingpen-illustrationer är till exempel Alice i underlandet, Trollkarlen från Oz, En julsaga och Den hemliga trädgården. Jag måste säga att jag är mycket förtjust i Robert Ingpens illustrationer. Varenda bild är som en tavla som tål att tittas på länge, gång på gång.

Jag har älskat Peter Pan så länge jag kan minnas. Men egentligen var det inte boken som fick mig att bli så förtjust, inte heller den tecknade Disneyfilmen eller någon annan filmversion. Det var ett kassettband vid namn Peter Pan, en musikteaterdramatisering gjord av teaterdelen av Nationalteatern på 80-talet. Ibland när jag skulle sova lyssnade jag på bandet och kunde ligga i min säng och rysa åt att sången som utspelade sig i sjöjungfrurnas lagun var så vacker, sorglig och skrämmande på en och samma gång. Än i dag kan jag sångerna utantill och numera kan man enkelt hitta dem på Spotify.

Varför inte avsluta med ett Peter Pan och Wendy-citat?

Fru Darling fick först höra talas om Peter när hon städade upp bland barnens tankar. Det är varje god mors vana att på kvällarna när barnen har somnat rota igenom deras tankar, ordna allt till nästa morgon och ställa tillbaka det på rätt plats som kommit på avvägar under dagen.

Jag gillar tanken på att kunna städa bland tankarna. Även om såklart ”varje god mors vana” lika gärna skulle kunna vara ”varje god fars vana” eller ”varje god förälders vana”.

Bild

Wendy i sjöjungfrurnas lagun.

/Sara

Annonser