Etiketter

, , ,

godnattAtt välja en favoritbok från min barndom känns helt omöjligt. Särskilt med tanke på att det är så många böcker jag kommer att tänka på men som jag ändå inte minns. Jag kan liksom ana några fina böcker långt därinne, som nästan har fallit bort, men som ändå finns närvarande. Det är synd och skam att jag inte kommer på vilka det är. Synd att de har blivit bortglömda och skam att det är jag som har glömt bort dem. Vad som är tydligt är dock att de har påverkat mig, att de har lämnat mig med en känsla även när de har försvunnit ut ur min tankevärld. En dag, när jag minst anar det, när jag inte letar så förskräckligt efter dem i minnet, kanske de kommer tillbaka. Hursomhelst: Till de böcker jag först kom att tänka på hör definitivt Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian. Jag minns att jag tittade på den i min systers bokhylla ibland och att min syster sa att den var jättebra. Slutligen lånade jag den och blev hårt drabbad. Boken fick mig att fråga mamma om andra världskriget. Jag minns inte riktigt om vad, men det var en bok som fick mig att tänka på krig som något annat än bara vapen och död, som något som påverkar vanliga människors liv. Huvudpersonen Willie fick mig att bli ledsen och glad på en och samma gång. Stackars Willie som evakueras ut på den engelska landsbygden på grund av kriget och av någon anledning verkar vara rädd för att bli slagen av Mister Tom, mannen som ger honom ett hem. Vänskapsskildringen dem emellan är vacker på så många sätt och kanske var det en av de första böckerna som fick mig att gråta.

millanEn annan bok jag kom att tänka på var Millans märkvärdiga mormor av Antoniette Baker. Handlingen kretsar kring Millan som hittar en knapp i hissen i hennes bostadshus med texten ”Till mormor”. Hon trycker på knappen och snart har Millan – som egentligen har en mormor som är i himlen – fått en mormor. Och inte vilken mormor som helst! En finurlig och märkvärdig mormor som ibland är snäll och ibland kan vara lite kort i tonen. Och framför allt: en mormor som har karamellburkar med väderkarameller som bestämmer vad det ska bli för väder! Jag vet inte om det var den mysiga atmosfären som fick mig att tycka så mycket om boken eller om det var det faktum att Millans mormor förklarar att hon är mormor till den som behöver en mormor. Själv var jag avundsjuk på alla mina kompisars mor- och farföräldrar och kände att jag verkligen behövde en mormor. Efter att jag hade läst boken kunde jag för en tid inte låta bli att titta efter en hemlig knapp i alla hissar jag åkte (inte för att jag åkte hiss särskilt ofta, men när det hände så tittade jag alltid). För övrigt fick Millans märkvärdiga mormor mig att för första gången våga be skolbibliotekarien om hjälp att hitta en bok; det var uppföljaren Millans födelsedagsresa.

lejonEn tredje bok jag inte kan undgå att nämna är såklart Bröderna Lejonhjärta. Astrid Lindgren har egentligen skrivit flera favoriter, men Bröderna Lejonhjärta är nog den som känns mest betydelsefull för mig. Jag antar att jag alltid har tyckt om sorgliga berättelser. Vill även påpeka att fantastiska Ilon Wiklands illustrationer inte bara återfinns i Bröderna Lejonhjärta, utan även i Millans märkvärdiga mormor.

/Sara

 

PS. Jag vet att månaderna inte stavas med stor bokstav, men jag har alltid tyckt att de borde det. Att de är värda det. DS.

Annonser